fotogalerija u cvatu prodaja pitanja poveznice

 
     
Djelatnosti
Laboratorij | Sjemenarna | Projekti |

 
 

Čemu služe botanički vrtovi i koje su osnovne zadaće stručnjaka - botaničara već smo opisali (O botaničkim brtovima). Osim tih 'primarnih poslova', nastojimo osuvremeniti pojedine djelatnosti u Vrtu ( u skladu sa svjetskim trendovima, ali prije svega s financijskim mogućnostima).

Prije nekoliko godina smo uredili mali laboratorij za in vitro uzgoj rijetkih i ugroženih biljaka hrvatske flore. Ovdje obavljamo istraživanja mikropropagacije i aklimatizacije naših endemičnih biljnih vrsta.
Također smo započeli s projektom ex situ zaštite tih svojti, u sklopu kojega biljke uzgajamo za prodaju (uz posebnu dozvolu Uprave za zaštitu prirode RH). Cilj nam je našim posjetiteljima i svim zainteresiranim osobama pružiti mogućnost kupnje atraktivnih biljaka naše flore koje su ugrožene i zaštićene zakonom. Tim putem nastojimo smanjiti nezakonito sakupljanje u prirodi, čime se ugrožavaju prirodne populacije. Prva biljka u uzgoju, koju ćemo ponudti iduće sezone, biti će velebitska degenija. Poučnu izložbu u paviljonu trebala bi popratiti prigodna prodaja oko petstotinjak pokusno uzgojenih primjeraka degenije u cvatu.

Računalna baza podataka dogotovljena 2006. godine (unos je u tijeku) olakšat će nam praćenje biljaka koje rastu u Vrtu (u budućnosti će biti djelomično dostupna on-line). Baza će sadržavati znanstvene (nomenklatura, sistematika, ekologija...) i praktične (uzgoj, povijest, smještaj...) podatke.

Cilj nam je modernizirati postojeću sjemenarnu te osnovati banku sjemena za što kvalitetniju pohranu biljnog sjemena skupljenog u Vrtu i na prirodnim staništima (posebice endemičnih, rijetkih i ugroženih biljaka hrvatske flore).

Već nekoliko godina vodimo projekt obnove Velebitskog botaničkog vrta na Zavižanu.

 

 


Copyright© 2007 Botanički vrt PMFa
PMF | BIOLOŠKI ODSJEK | UNI-ZG

webmaster: Vanja N. Stamenkovic