fotogalerija u cvatu prodaja pitanja poveznice

 
     
  U cvatu
   
 
   
 

Santa Cruzov divovski lopoč (Victoria cruziana d'Orbigny)


porodica: Nymphaeaceae (lopočevke)

kojega možete vidjeti u viktorijinoj kući, malom kupolastom stakleniku smještenom zapadno od vodoskoka na cvjetnom parteru.
 

 

 

Victoria cruziana tropski je lopoč porijeklom iz Južne Amerike. Veliki okruglasti listovi plutaju na površini vode. Odozdo su listovi crvenkaste boje, imaju bodlje i izbočene lisne žile. Plojka lista ima visoko uzdignut rub (do 20 cm) i može na prirodnom staništu narasti do 2 m u promjeru. I cvjetovi su krupni, mogu biti do 30 cm u promjeru i sadržavati stotinjak latica. Oprašuju ih noćni kukci, stoga su i otvoreni noću (od sumraka do jutra). Zanimljivo je da svaki pojedini cvijet cvate dva dana; prvoga dana ima bijele latice, a drugoga dana one postupno promijene boju u ružičastu i purpurnu. Noću cvijet intenzivno miriše (poput ananasa) te mirisom i nektarom privlači noćne kukce koji ga oprašuju. Zatim se tijekom sljedećega dana zatvori, a poslijepodne i noću opet otvori mijenjajući boju latica od posve bijele, preko blijedoružičaste do purpurne. Nakon cvatnje i oplodnje cvijet se zatvori i povuče se u vodu. Crne sjemenke veličine graška dozrijevaju na dnu. Zabilježeno je da jedna biljka može tijekom jedne godine imati i više od 140 cvjetova ako se uzgaja u idealnim uvjetima s puno svjetlosti, topline i hraniva.

Rod Victoria nazvan je u čast britanske kraljice Viktorije, a ova vrsta je dobila ime cruziana u čast predsjednika Perua i Bolivije Andresa de Santa Cruza (1792.-1865.) koji je sponzorirao znanstvenu ekspediciju u Boliviji tijekom koje je otkrivena ova biljka. Santa Cruzov divovski lopoč raste u mirnim rukavcima rijeka u Paragvaju, Boliviji i Argentini. Rodu Victoria pripada još samo jedna vrsta, to je amazonski divovski lopoč Victoria amazonica (uzgajana proteklih nekoliko godina u istome stakleniku), koja živi u porječju Amazone u Brazilu, Gvajani i Boliviji.

Obje vrste uzgajaju se širom svijeta, najčešće u botaničkim vrtovima u velikim bazenima s toplom vodom. Na prirodnim staništima oba lopoča su trajnice, a u kulturi se obično uzgajaju kao jednoljetnice. Sijemo ih u siječnju, najbolje se razvijaju ako je temperatura vode 24C ili viša, a cvatu tijekom kolovoza i rujna.

B. Juretić

 
   


Copyright© 2007 Botanički vrt PMFa
PMF | BIOLOŠKI ODSJEK | UNI-ZG

webmaster: Vanja N. Stamenkovic