fotogalerija u cvatu prodaja pitanja poveznice

 
     
  Usluge
  Stručni savjeti| Stručni obilazak | Publikacije | Prigodna prodaja | Mladenci
 
 
 
   
   
  Obilazak i razgledavanje Vrta uz stručnu pratnju
   
  Svake godine Vrt posjećuju brojne grupe različitih dobnih uzrasta i interesa; djeca predškolskog uzrasta, učenici osnovnih i srednjih škola, studenti - građani i stručnjaci. Za takve grupe organiziramo stručni obilazak Vrta u pratnji vodiča (sadržajno prilagođeno pojedinoj grupi).

Obzirom da broj kvalificiranih vodiča nije u skladu s velikim brojem školskih posjeta, molimo vas za razumijevanje jer ova naša usluga ponekad nije dostupna svima.
 


VRTIĆI*, ŠKOLE I OSTALE ORGANIZIRANE SKUPINE

Usluga obilaska sa stručnim vodičem, u skladu s mogućnostima većine obrazovnih ustanova, dostupna je radnim danom u razdoblju od 9 do 14 sati.

Obilazak traje 45-60 minuta i naplaćuje se 13 kuna po osobi
(Za grupe od 10 i manje osoba naplaćuje se 130 kn)

Budući da su licencirani vodiči studenti biologije koji imaju svoje rasporede, KAŠNJENJE veće od 15 minuta ne možemo tolerirati pa molimo da se pridržavate ugovorenog termina, računajući na prometne gužve u gradu!

Stručni obilazak mora se ugovoriti najviše TJEDAN dana prije željenog termina isključivo PRIJAVOM ELEKTRONIČKOM POŠTOM: botgarzg@biol.pmf.hr

U 'subject' molim upisati: stručni obilazak. U tekstu obavezno navesti: ime institucije, uzrast posjetitelja, broj posjetitelja, telefonski kontakt.

U kratkom roku ćemo vas kontaktirati s potvrdom termina (ukoliko su vodiči u željenom terminu slobodni).


PLAĆANJE

Plaćanje je moguće u gotovini (vodičima) nakon obilaska, uz izdavanje 'blok' računa.

Plaćanje uplatom po naknadno isporučenom R1 računu moguće je jedino uz prethodno dostavljenu (potpisanu i pečatiranu) NARUDŽBENICU

 

*najmlađi uzrast predviđen za obilazak u pratnji stručnog vodiča su djeca starijih vrtićkih skupina.

 

STRANE SKUPINE

Moguće je organizirati i obilazak na engleskom jeziku, a naplaćuje se 5 EUR po osobi, uz već navedena pravila.

Budući da Vrt nije javni gradski park, grupe smiju voditi samo vodiči Vrta i ostali licencirani vodiči po odobrenju Uprave!

 

G R A Đ A N S T V O

BESPLATNI obilazak Vrta uz stručno vođenje stručnog osoblja Uprave - svakog prvog utorka u mjesecu
Trajanje 45-60 minuta
Najveći broj prijavljenih osoba je 15, a najmanji 5.

OBAVEZNA NAJAVA najmanje jedan dan unaprijed elektroničkom poštom na vstamen@botanic.hr ili telefonski na 01 /4898066 ili 01/4898061

 

  Publikacije i suveniri
   
 

Detaljnije o Vrtu i njegovoj zbirci možete saznati iz 'Malog vodiča kroz Botanički vrt PMFa' pripremljenog 2002. godine. Vodič sadrži pregršt korisnih informacija i šarenih fotografija, plan Vrta te mali botanički riječnik. Dostupan je na hrvatskom i njemačkom jeziku (po cijeni od 10 kuna) u informativnom kiosku koji se nalazi uz glavni ulaz Vrta i izložbenom paviljonu (plan).

   
 
 

 

 


Vodič je dostupan i u interaktivnom obliku* na CDu, po istoj cijeni.

Također možete kupiti suvenire (kemijske olovke, blokove i značke) te razglednice s fotografijama biljka hrvatske flore koje uzgajamo u Vrtu.*za pregled je potreban Adobe Flash Player (min. verzija 9.0)

 

  NOVI VODIČ KROZ BOTANIČKI VRT, 'Pedeset znamenitosti Botaničkoga vrta: obilazak za prolaznika, šetača i ljubitelja' napisali smo 2014. godine i predstavili na svečanosti obilježavanja 125. obljetnice Vrta. U modernijem pristupu prilagođenom posjetiteljima ovisno o vremenu kojega mogu posvetiti Vrtu, prikazujemo pedeset odabranih znamenitosti, od pojedinih biljka do zbirki i građevina Vrta.
 
   

 


Iz predgovora...

 

Kako se s vremenom mijenjaju i interesi i način života, tako je ovaj najnoviji Vodič namijenjen posjetiteljima 21. stoljeća: ljudima kojima je vrijeme dragocjeno i ograničeno, koji se ne mogu dugo zadržati na jednome mjestu i moraju žuriti dalje, ali još uvijek vole prirodu, biljke i vrtove. Za Vas smo u ovome Vodiču osmislili tri oblika šetnje našim Vrtom. Ako ste samo u prolazu, čekate primjerice presjedanje na sljedeći vlak na obližnjem Glavnom željezničkom kolodvoru, i imate tek nešto više od 45 minuta vremena, Vama je namijenjena Crvena staza – Staza za prolaznika. Požurit ćete slijedeći crvene točke i obići Botanički vrt razgledavši petnaestak njegovih najznačajnijih znamenitosti. Ostatak ćete pročitati u vlaku. Imate li na raspolaganju sat ili dva, odaberite Plavu stazu – Stazu za šetača. Ona će Vas provesti širim krugom kroz Vrt i uputiti da zastanete na tridesetak

zanimljivih točaka. Ako si, naposljetku, za razgledavanje možete priuštiti čitavo jutro ili ugodno poslijepodne, odaberite Zelenu stazu – Stazu za ljubitelja, ujedno najdužu. Šećući njome, zastat ćete na svim važnim mjestima u Vrtu: upoznat ćete naše zbirke hrvatske flore, nasade uresnica, vrijedne primjerke drveća i najzanimljivije građevine te razgledati izložbu koja je postavljena u izložbenome paviljonu. Pritom ćete stići i predahnuti na klupama u hladovini, zastati da čujete pjev ptičice, razmijeniti pokoju riječ s djelatnicima Vrta ili drugim posjetiteljima te razgledati ponudu naših suvenira. Na većini točaka, kojima Vas vode staze, dočekat će Vas i infoploče s kojih ćete moći saznati mnoštvo dodatnih zanimljivosti.

 

Urednica, dr.sc. Sanja Kovačić

 

 

Uz novi vodič priredili smo i druge zanimljive suvenire, poput majica i platnenih vrećica s prigodnim motivom 125. obljetnice Vrta ili motivom kukcojedne biljke. Posebno je lijepa zbirka bilježnica i blokova s motivima značajnih biljaka iz Zbirke, koju su za nas posebno osmislili dizajneri poznatog brenda LegaLega. Izaberite malenu 'informativku' s motivom amazonskog lopoča ili veliku bilježnicu tvrdih korica s logom Vrta za bilježenje podataka u šetnji Vrtom, ili blok za risanje s motivom kaktusa 'kraljice noći'!

Svi suveniri dostupni su u izložbenom paviljonu, od srijede do nedjelje (12-18 h).
 

 
   
  RAZGLEDNICE s fotografijama zaštićenih biljaka hrvatske flore
 
 

   
 

U knjižarama vam je dostupna monografija
'Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu' objavljena o stotoj obljetnici utemeljenja Vrta. Autorica knjige je dr. Ljerka Regula-Bevilacqua, bivša upraviteljica Vrta.

   
 

U paviljonu tijekom sezone možete kupiti monografiju 'Izložbeni paviljon u Botaničkom vrtu', izdanu prigodom svečanog otvorenja u jesen 2007. U knjizi su iznesene mnoge zanimljivosti o povijesti i složenom postupku obnove te građevine, sve to popraćeno mnoštvom korisnih fotografija. Autori monografije su Mladen Perušić i Biserka Juretić.

Cijena knjige: 100 kn

   
 

U kiosku i paviljonu od srpnja 2009. dostupna je prva u nizu knjižica - malih vodiča Zbirkom Botaničkog vrta. Stručna savjetnica, Dr. sc. Sanja Kovačić u ovom je djelu prikazala trideset zakonom zaštićenih biljaka naše flore koje se uzgajaju u Botaničkom vrtu PMF-a. Kupite knjižicu i pogledajte biljku uživo na istaknutim površinama u Vrtu!

Cijena knjige: 30 kn

   
   
 

Prigodna prodaja biljaka

   
  Svake godine organiziramo prigodnu proljetnu ili jesensku prodaju viška biljnog materijala. Tijekom godine vrtlari uzgajaju i razmnožavaju biljke iz Zbirke vrta (stakleničke biljke, vrtne trajnice, grmovi i stabla) kako bi se održao kontinuitet u broju i raznolikosti svojta Zbirke. Višak uzgojenih biljaka prodajemo po vrlo povoljnim cijenama. Sav materijal je uzgojen i razmnožen klasičnim, 'starinskim' metodama, a zbog manjka adekvatnog prostora za uzgoj, te biljke često ne izgledaju sjajno i bujno poput biljaka koje danas možete kupiti u cvjećarnama i vrtlarskim centrima. No izgled vara - naše su biljke zdrave i otporne i neće vam uginuti za godinu-dvije (što je čest slučaj kod biljaka uvezenih iz brojnih europskih rasadnika: te su biljke uzgajane prisilnim i brzim metodama s namjerom što veće zarade svake godine). Prilikom kupnje određene biljke, vrtlar će vas uputiti u pravilnu sadnju i uzgoj.

U stalnoj ponudi imamo i neke često tražene i popularne biljke, poput ginka. Takve klijance stare dvije godine prodajemo po cijenama puno nižim od onih u rasadnicima jer nam je glavni cilj širenje 'vrtne' kulture i općenito botanička edukacija, a ne zarada. Naravno, mlađe biljke (kad se radi o stablima) lakše se sade, ali imaju i manju novčanu vrijednost zbog svoje veličine.

Budući da nismo rasadnik i cilj nam je prodati višak biljaka, nemamo inventar, tj. popis biljaka u ponudi. Stoga ne možemo telefonski davati informacije o dostupnosti određene biljke i količine u prodaji. No, ukoliko tražite nešto posebno poput velebitske degenije, slobodno nam se obratite!
 

 PRODAJA VIŠKA BILJAKA

radnim danom (pon.-pet.)

od 11 do 14 h

počinje u srijedu, 27. rujna

U ponudi su preostale biljke
od proljetne prodaje,
a 'sobnog', stakleničkog bilja
ove godine nemamo.


Prodajni prostor nalazi se uz središnje staklenike, najbliže pomoćnom ulazu nasuprot istočnoj strani Marulićevog trga.

(škljocni mišem za veći prikaz plana)

 

   
  NAPOMENA: Kolni ulaz u Vrt je zatvoren , a osobnim vozilima ulaz nije dozvoljen!
 
 
Fotografiranje mladenaca te za ostale privatne svrhe
   
  Tijekom sezone mladencima je omogućeno fotografiranje na javnim površinama Vrta sukladno pravilima ponašanja i vrtnome redu (skretanje sa staza i ulazak na kamenjare nije dozvoljen). Moguća su i ostala fotografiranja u privatne svrhe, koja uključuju duže zadržavanje i profesionalnog fotografa (npr. fotografiranje djece za uspomenu, fotografiranje kluba ili povodom prve pričesti itd.)

Dozvolu za fotografiranje mora ishoditi fotograf, a ista vrijedi za određeni datum i najviše jedan sat fotografiranja i najviše šest osoba (mladenci, kumovi, fotograf i pomoćnik). Ukoliko fotograf nije u mogućnosti preuzeti dozvolu, istu preuzima jedan od mladenaca, uz navođenje podataka o fotografu (foto-studiju). Dozvolu je na zabilježeni dan fotografiranja potrebno uzeti sa sobom i predočiti ju čuvarima na upit (čuvari također dobivaju kopiju dozvole zbog kontrole).

Fotografiranje se naplaćuje 400 kn (prilikom ishođenja Dozvole u Upravi vrta).

 

Fotografiranje i snimanje promidžbenih materijala
   
  Fotografiranje i snimanje profesionalnom opremom u Vrtu nije dozvoljeno bez suglasnosti uprave Vrta. Uprava zadržava pravo izdavanja suglasnosti prema važećem cjeniku, a odlukom Fakulteta tematika snimanja mora biti povezana s temeljnim djelatnostima Vrta i Fakulteta (prirodoslovlje - biologija, botanika, hortikultura, promidžba Vrta itd.). Upite u vezi snimanja potrebno je poslati na službenu adresu Vrta ili izravno voditeljici, mr. sc. Biserki Juretić.
Nedozvoljena snimanja čuvari su dužni prekinuti do ishodovanja dozvole u upravi Vrta.
   
Fotografiranje modnih editorijala
   
  Fotografiranje modela, tj. raznih odjevnih predmeta, obuće ili šminke, bez obzira na svrhu i kasniju upotrebu materijala, NIJE DOZVOLJENO bez znanja i odobrenja Uprave botaničkog vrta. Vrt ne služi kao zelena kulisa za ovakva događanja pa su čuvari dužni prekinuti svako snimanje koje nije opravdano dozvolom ishođenom u upravi Vrta.
   
   


Copyright© 2007 Botanički vrt PMFa
PMF | BIOLOŠKI ODSJEK | UNI-ZG


webmaster: Vanja N. Stamenkovic