fotogalerija u cvatu prodaja pitanja poveznice

 
 

JESENSKA RASPRODAJA VIŠKA BILJAKA: 16. i 17. rujna
 


 15. rujna 2015. u 21 h  PROBNO noćno promatranje rascvjetavanja divovskog lopoča (Victoria cruziana) u 'Viktorijinoj kući' privuklo je stotinjak radoznalih posjetitelja. Sljedeće noćno promatranje bit će najavljeno na našim web i facebook stranicama, barem jedan dan unaprijed, ovisno o pojavi sljedećih pupova.

 


 


P J E Š A Č K I   M O S T   I Z N A D   M I R A M A R S K E   C E S T E
 

                                                                                 

Botanički vrt Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta prihvatio je ideju izgradnje pješačkog mosta iznad Miramarske ceste na molbu i zahtjev Grada, a radi nastavka dugogodišnje uspješne suradnje Vrta i Grada.

S Gradom je dogovoreno da će ulaz s mosta u Botanički vrt biti otvoren u skladu s radnim vremenom Vrta, jednako kao i svi ostali ulazi za posjetitelje (ukupno će ih sada biti 5).

Nemamo namjeru sudjelovati u raspravama o arhitektonskom rješenju i kvaliteti izvedbe mosta koji je vlasništvo Grada i najvećim se dijelom nalazi izvan prostora Vrta. Raspravu prepuštamo struci, arhitektima i povjesničarima umjetnosti.

Međutim, budući da je izgradnjom mosta ipak trajno narušena lijepa vizura sistematskog polja s izvrsno obnovljenim, stoljetnim, drvenim izložbenim paviljonom, ozelenjavanjem prostora ispred novoga ulaza nastojat ćemo popraviti dojam i smanjiti kontrast između stare drvene građevine i novog metalno/staklenog mosta.
 

Uprava Vrta
11. rujna 2015.
  


U 'Viktorijinoj kući' ili kupolastom stakleniku u punom je cvatu divovski Santa Cruzov lopoč (Victoria cruziana). Iako su mu listovi malo manji nego u srodne vrste koju smo uzgajali ranijih godina - divovskog amazonskog lopča (V. amazonica), ipak su zanimljiviji i ljepši zbog visoko uzdignutih rubova, zbog čega nalikuju divovskim tanjurima!

Cvijet je u obje vrste poseban; velik i do 30 cm u promjeru, bijele do ružičaste boje, polako se otvara kroz 48 sati i otkriva središnji dio krvavocrvene boje. Zatim se brzo zatvara i tone na dno. Stoga nemojte propustiti ovaj jedinstveni događaj i pohitajte nam u posjet!
 

 

 

 

 

   

Tripadvisor Certificate of Excellence 2015.

Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dodijeljen je Certificate of Excellence za 2015. godinu. Na temelju anketa i komentara stranih turista koji su posjetili Botanički vrt PMF-a u Zagrebu, specijalizirana agencija za ocjenu turističkih destinacija TripAdvisor ocjenjuje naš Botanički vrt kao jednu od  najboljih turističkih destinacija.

Posljednjih godina sve veći broj stranaca posjećuje Botanički vrt i često nam upućuju pozitivne komentare ali i kritike. Prepoznaju naš trud koji ulažemo u njegovanje zbirke biljaka i uglavnom imaju razumijevanja za nedostatno održavanje građevina (zbog nedostatka novca). Brojni edukacijski i popularizacijski sadržaji privlače sve veći broj posjetitelja, što je vidljivo i iz podatka da je Botanički vrt po posjećenosti treća turistička znamenitost u Zagrebu. I ovo najnovije priznanje bit će poticaj da u našem radu nastojimo biti još bolji, na zadovoljstvo svih posjetitelja Botaničkog vrta,  građana Zagreba i turista.


 

   

    

Botanički vrt Biološkog odsjeka PMF-a jedini je hrvatski botanički vrt učlanjen u Svjetsku udrugu botaničkih vrtova (BGCI: Botanic Gardens Conservation International) te punopravni član Europskog konzorcija botaničkih vrtova (EBGC: European Botanic Gardens Consortium)


 

11.- 17. svibnja 2015.
 


 
GLAVNI SPONZOR projekta „NATURA-staništa u Botaničkom vrtu PMF-a: Rekonstrukcija prostora za uzgoj biljaka močvarnih i vodenih staništa

 

INA – Industrija nafte d.d. raspisala je 25. srpnja 2014. natječaj za sufinanciranje projekata u području ekologije i održivog razvoja („zeleni pojas“), namijenjen nevladinim organizacijama te javnim edukativnim ustanovama ( http://www.ina.hr/default.aspx?ID=13569 ). Prijavom projekta na natječaj Botanički vrt Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osvojio je sponzorstvo u visini od 26.000 kn za rekonstrukciju prostora za uzgoj biljaka močvarnih i vodenih staništa Hrvatske, kao jedan od 12 projekata koji su odabrani za sufinanciranje u području ekologije i održivog razvoja, između ukupno 58 prijavljenih ( http://www.ina.hr/zelenipojas ). ZAHVALJUJEMO!

Prikaz projekta...


 

NOVI VODIČI KROZ BOTANIČKI VRT na hrvatskom i engleskom jeziku: 'Pedeset znamenitosti Botaničkoga vrta: obilazak za prolaznika, šetača i ljubitelja' i novi suveniri

Više...

 


 
PROSLAVA

125. OBLJETNICE VRTA i

SASTANAK EBGC-a
 

   


 

Prvi zagrebački

AUSTRALSKI STRIBOR
(Wollemia nobilis)

posađen u Vrtu na 20. godišnjicu otkrića i 125. rođendan Vrta.

Nakon predavanja o velikome botaničkom otkriću prije 20 godina, ovaj neobični predstavnik iz porodice araukarija predstavljen je javnosti u arboretumu Vrta. Privezivanjem certifikata o izvornosti primjerka, našeg je stribora 'krstila' predstavnica zemlje u kojoj je otkriven - Nj. E. veleposlanica Australije u RH, gđa Susan Cox. Primjerak australskog stribora raste zaštićen ukrasnim kavezom na P10 ispred mostića.

 


 

4. Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske

Skup Sekcije botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društvaNagrade mladim dobitnicama uručili su dr. sc. Stela Prislan-Fujs (HP), mr.sc. Biserka Juretić (voditeljica Vrta) i dr. sc. Matija Franković (ravnatelj DZZP-a)

Dodjela nagrada
 
U utorak, 1. travnja, u Vrtu su podijeljene nagrade djeci - dobitnicima nagradne igre - kviza "U Hrvatskoj se fura NATURA", u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode. Nagrade za mlade dobitnice, Eleonoru Premec, Saru Prpić i Lanu Krstić, osigurali su Botanički vrt PMF-a, Državni zavod za zaštitu prirode te Hrvatska pošta. Još jednom čestitamo marljivim učenicama na pokazanom znanju!

Dirljivu ČESTITKU BOTANIČKOM VRTU o njegovom 125. rođendanu dobili smo na dar od cijenjene posjetiteljice, gđe Udovičić te ju sa zahvalom i ponosom prenosimo u cijelosti:


Časnom starini, čuvenom zagrebačkom Botaničkom vrtu,

od srca čestitamo njegov 125. rođendan! A za činjenicu da se i danas na njegovu licu ne vide bore vremena, nego nam ostaje uvijek jednako zelen i mlad, pun mirisa, boja i života koji se u njemu ponovo rađa, sve naše čestitke i hvalu upućujemo njegovim vrijednim čuvarima i njegovateljima, koji u stoljetno trajanje i napredak Vrta ulažu svoja srca, svoja stručna znanja i svoj nepresušni entuzijazam i veliku ljubav za svako božje stvorenje izraslo i čuvano u ovom Vrtu!

Vivat, crescat, floreat!

članovi vođene grupe ‘Točno u podne’

1. IV. 2014. g.
 


Povodom 125. obljetnice Vrta Hrvatska pošta izdala je prigodnu marku u bloku i omotnicu prvog dana s motivima Vrta.

Ovo je druga MIRISNA marka u izdanju Hrvatske pošte! Više...


RAZVRSTAVANJE OTPADA

Od ove sezone na dva mjesta u Vrtu (ispod velikog hrasta uz sistematsko polje i kod ulaza na kompost) postavljene su kante za razvrstavanje otpada: zelena za smeće, plava za stari papir i žuta za povratnu ambalažu (PET plastika, staklo i metal). Stari koševi za smeće uklonjeni su iz arboretuma s namjerom da potaknemo posjetitelje da razvrstavaju otpad, a također i zbog odvraćanja prevelike populacije vrana da razbacuju smeće u potrazi za hranom. Molimo vas da poštujete ova nova pravila vrtnog reda i time doprinesete očuvanju Vrta i prirode!Copyright© 2007 Botanički vrt PMFa
PMF | BIOLOŠKI ODSJEK | UNI-ZG

posljednja izmjena: 10/04/2014
webmaster: Vanja N. Stamenkovic