fotogalerija u cvatu prodaja pitanja poveznice

 
 

ZIMSKO MIROVANJE
Botanički vrt PMF-a zatvoren je za javnost do 1. travnja 2015.
 

NOVI VODIČ KROZ BOTANIČKI VRT NA ENGLESKOM JEZIKU zgotovljen je i tiskan u prosincu 2014., a dostupan u prodaji nakon otvaranja Vrta za javnost u proljeće 2015.

 

 

NOVI VODIČ KROZ BOTANIČKI VRT: 'Pedeset znamenitosti Botaničkoga vrta: obilazak za prolaznika, šetača i ljubitelja' i novi suveniri

Više...

 


 

PROSLAVA 125. OBLJETNICE VRTA i SASTANAK EBGC-a
 

 


Prvi zagrebački

AUSTRALSKI STRIBOR
(Wollemia nobilis)

posađen u Vrtu na 20. godišnjicu otkrića i 125. rođendan Vrta.

Nakon predavanja o velikome botaničkom otkriću prije 20 godina, ovaj neobični predstavnik iz porodice araukarija predstavljen je javnosti u arboretumu Vrta.

Privezivanjem certifikata o izvornosti primjerka, našeg je stribora 'krstila' predstavnica zemlje u kojoj je otkriven - Nj. E. veleposlanica Australije u RH, gđa Susan Cox.

Primjerak australskog stribora raste zaštićen ukrasnim kavezom na P10 ispred mostića.

 


 


4. Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske

Skup Sekcije botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva


Najava proslave 125. obljetnice Vrta

Ove godine Botanički vrt Biološkog odsjeka PMF-a slavi svoj 125. rođendan. Ukratko o povijesti Vrta i planiranim događanjima tijekom sezone 2014. pročitajte u brošuri koju je sastavila voditeljica Vrta, mr. sc. Biserka Juretić.Nagrade mladim dobitnicama uručili su dr. sc. Stela Prislan-Fujs (HP), mr.sc. Biserka Juretić (voditeljica Vrta) i dr. sc. Matija Franković (ravnatelj DZZP-a)
 

Predstavljanje prigodne poštanske marke i dodjela nagrada
 
U utorak, 1. travnja, u Vrtu je promovirana poštanska marka "125 godina Botaničkog vrta PMF-a" te su podijeljene nagrade djeci - dobitnicima nagradne igre - kviza "U Hrvatskoj se fura NATURA", u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode. Nagrade za mlade dobitnice, Eleonoru Premec, Saru Prpić i Lanu Krstić, osigurali su Botanički vrt PMF-a, Državni zavod za zaštitu prirode te Hrvatska pošta. Još jednom čestitamo marljivim učenicama na pokazanom znanju!
 


 

Dirljivu ČESTITKU BOTANIČKOM VRTU o njegovom 125. rođendanu dobili smo na dar od cijenjene posjetiteljice, gđe Udovičić te ju sa zahvalom i ponosom prenosimo u cijelosti:


Časnom starini, čuvenom zagrebačkom Botaničkom vrtu,

od srca čestitamo njegov 125. rođendan! A za činjenicu da se i danas na njegovu licu ne vide bore vremena, nego nam ostaje uvijek jednako zelen i mlad, pun mirisa, boja i života koji se u njemu ponovo rađa, sve naše čestitke i hvalu upućujemo njegovim vrijednim čuvarima i njegovateljima, koji u stoljetno trajanje i napredak Vrta ulažu svoja srca, svoja stručna znanja i svoj nepresušni entuzijazam i veliku ljubav za svako božje stvorenje izraslo i čuvano u ovom Vrtu!

Vivat, crescat, floreat!

članovi vođene grupe ‘Točno u podne’

1. IV. 2014. g.
  

Povodom 125. obljetnice Vrta Hrvatska pošta izdala je prigodnu marku u bloku i omotnicu prvog dana s motivima Vrta. Ovo je druga MIRISNA marka u izdanju Hrvatske pošte! Više...

RAZVRSTAVANJE OTPADA

Od ove sezone na dva mjesta u Vrtu (ispod velikog hrasta uz sistematsko polje i kod ulaza na kompost) postavljene su kante za razvrstavanje otpada: zelena za smeće, plava za stari papir i žuta za povratnu ambalažu (PET plastika, staklo i metal). Stari koševi za smeće uklonjeni su iz arboretuma s namjerom da potaknemo posjetitelje da razvrstavaju otpad, a također i zbog odvraćanja prevelike populacije vrana da razbacuju smeće u potrazi za hranom. Molimo vas da poštujete ova nova pravila vrtnog reda i time doprinesete očuvanju Vrta i prirode!DONACIJA BRITANSKOG VELEPOSLANSTVA


   Njegova ekselencija veleposlanik Velike Britanije gospodin David Slinn (na većoj fotografiji desno) posjetio je Botanički vrt PMF-a u utorak 11. lipnja 2013. i tom je prigodom voditeljici Vrta mr. sc. Biserki Juretić (lijevo) predao donaciju Veleposlanstva podupirući i na taj način Botanički vrt u  razvijanju djelatnosti i obnovi starih građevina.
   Sa željom da Botanički vrt PMF-a uspostavi  još uspješnije kontakte s Kraljevskim botaničkim vrtom Kew (Royal Botanical Gardens, Kew) Veleposlanstvo Velike Britanije organiziralo je i posjet dr. Jonasa Müllera (na velikoj fotografiji lijevo) - međunarodnog koordinatora projekata programa Millenium Seed Bank Kew koji je održao predavanje “The Royal Botanic Gardens, Kew’s Millenium Seed Bank – a global partnership for plant conservation” u izložbenom paviljonu Botaničkog vrta.
 Copyright© 2007 Botanički vrt PMFa
PMF | BIOLOŠKI ODSJEK | UNI-ZG

posljednja izmjena: 10/04/2014
webmaster: Vanja N. Stamenkovic