fotogalerija u cvatu prodaja pitanja poveznice

 

 

Prvi dan proljeća! Vodimo vas u Botanički Vrt Pmf u Zagrebu:
https://www.facebook.com/hrvatskauzivo/videos/1923712951198733/?pnref=story

Zbog radova na rekonstrukciji staklenika pomoćni ulaz (Marulićev trg) bit će nedostupan do srpnja, zapadni i južni dio vrta do komposta bit će ograđen zbog sigurnosti posjetitelja do kraja godine, a prolazak uz sjevernu ogradu je ograničen zbog gradilišta.
Ulazak s invalidskim i dječjim kolicima u Vrt moguć je kroz kolni ulaz (Runjaninova ulica) prema jugu, uz Mediteranski kamenjaru do kraja radnog vremena.

Ulazak i prolazak biciklima kroz Vrt nije dopušten - molimo ostavite bicikle vezane za stalke kod kolnog ulaze i kod kioska na glavnom ulazu.

Zbog sve učestalijeg kršenja vrtnog reda, ponavljamo da ulazak kućnim ljubimcima u Vrt nije dozvoljen, što se odnosi i na malene pse u torbama! Molimo da poštujete ovo, 120 godina staro pravilo.

 

 

 

 

U izložbenom paviljonu i ove sezone možete razgledati zanimljivu zbirku kukcojednih biljaka (biljaka mesožderki) te naučiti nešto o različitim rodovima i vrstama biljaka koje su se zbog života na hranjivima siromašnim tlima prilagodile zanimljivim preobrazbama lista - lovkama i klopkama, kojima 'hvataju' kukce i na taj način obogaćuju svoj jelovnik!

Paviljon je otvoren javnosti

od srijede do nedjelje

od 12 do 18 h.

Ulaz je slobodan,a uz razgledavanje izložbe možeze kupiti zgodne majice i platnene vrećice s likovima mesožderki!

 

 

 

 

 

 

Posjetite Botanički vrt u subotu, 27. svibnja i pogledajte umjetnike koji će se okušati u botaničkoj ilustraciji, za prirodoslovlje vrlo važnu i u Hrvatskoj nedovoljno razvijenu umjetničko-znanstvenu disciplinu. Već gotovi i odabrani radovi te oni nastali u Vrtu mogu se razgledati u izložbenom paviljonu te u Galeriji Laval Nugent tijekom subote i nedjelje.

Više o događanju te rasporedu na stranicama glavnog organizatora:


bash ART

Bash ART Facebook

 

 

 

 

Kampanja LET IT GROW

Pustimo da raste - Vratimo divljinu

 

 

 

 

 

7. TJEDAN BOTANIČKIH VRTOVA...

& Floraart 2017.

 

 

 

PAŽNJA!


Molimo sve roditelje, bake i djedove te ostale koji dolaze u posjet Vrtu s djecom da obavezno prouče Vrtni red i pravila ponašanja koje prihvaćaju ulaskom u Vrt. Posebice se to odnosi na OBAVEZU pratnje male djece; to znači da nije uputno dopustiti djeci da samostalno i bez stalnog nadzora trčkaraju, penju se, istražuju itd.

Vrt je prepun skrovitih mjesta, bazena s vodom, jezeraca, starih građevina, gradilišta, ali i biljaka koje se ne smiju dirati zbog alergenosti ili otrovnosti... 

Vrt je muzej na otvorenom, a ne igralište!

Zbog nedavnog slučaja u kojem je dvogodišnje dijete 'odlutalo' od djeda zbog lošeg nadzora te se provuklo kroz zaštitnu ogradu gradilišta i popelo na neograđeno stepenište, molimo da ozbiljno shvatite moguće opasnosti za naše najmlađe, kao i činjenicu da nam je stalo do svačije sigurnosti, za što je potrebno pridržavati se pravila ponašanja istaknutih na svim ulazima u Vrt.

 

 
 

 

OB N O V A   I Z L O Ž B E N I H   S T A K L E N I K A
 

 

Pripremni radovi na obnovi izložbenih staklenika s konca 19. stoljeća započet će nakon male svečanosti otvaranja gradilišta 21. siječnja 2016. godine, kojoj su nazočili gradonačelnik Zagreba g. Milan Bandić te rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

Mnoge okupljene uzvanike i brojne predstavnike medija pozdravili su voditeljica Vrta, mr. sc. Biserka Juretić i dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, prof. dr. sc. Zoran Curić. Zatim su se uzvanicima obratili  rektor i gradonačelnik.

Grad Zagreb je ove godine osigurao 1,5 milijuna kuna koji su Vrtu potrebni za pravovaljanu prijavu projekta obnove staklenika na natječaj za financiranje sredstvima europskih fondova  (raspisivanje natječaja očekuje se u ožujku ove godine). Gradonačelnik Bandić obećao je i nastavak suradnje Vrta i Grada te pomoć u obnovi vrijedne baštine Grada i jedinstvene građevine u Hrvatskoj, bez obzira na ishod prijave na natječaj. Na tome mu usrdno zahvaljujemo!

Obnova izložbenih staklenika prvi je pravi konzervatorski zahvat na toj vrijednoj građevini od izgradnje 1890-ih godina. Obuhvaća potpunu obnovu konstrukcije, infrastrukture i opreme. Vanjski izgled staklenika mora biti jednak izvorniku, ali uz mogućnost upotrebe modernijih materijala poput izo-stakala zbog uštede energije.

Botanički vrt jedna je od glavnih turističkih atrakcija u Zagrebu, s više od 100.000 posjetitelja tijekom sezone.

 

    

Tko je lopov koji krade ribu iz jezeraca Vrta?!

Već drugu godinu jedan posjetitelj uporno, drsko i neumoljivo otuđuje zlatne ribice iz jezeraca i time otuđuje imovinu Vrta, a ostale posjetitelje lišava lijepe vizure i želja. Jučer je krađa zabilježena foto-aparatom te lopovu prijeti kaznena prijava.

Otkrijte idenditet lopova...


 

    

OTVOREN OBNOVLJENI MOSTIĆ

Obnova drvenog mostića na jezercima traje od proljeća, a radovi su napokon dovršeni početkom studenog. Čitav mostić je izrađen od ariševine, koja je posebno otporna na vlagu, što bi mu trebalo osigurati dugovječnost. Građa je nabavljena uz financijsku potporu Turističke zajednice grada Zagreba. Sve radove obnove vodili su djelatinici Vrta, pod vodstvom stolara, g. Marka Pavleka.

  


U 'Viktorijinoj kući' ili kupolastom stakleniku u punom je cvatu divovski Santa Cruzov lopoč (Victoria cruziana). Iako su mu listovi malo manji nego u srodne vrste koju smo uzgajali ranijih godina - divovskog amazonskog lopča (V. amazonica), ipak su zanimljiviji i ljepši zbog visoko uzdignutih rubova, zbog čega nalikuju divovskim tanjurima!

Cvijet je u obje vrste poseban; velik i do 30 cm u promjeru, bijele do ružičaste boje, polako se otvara kroz 48 sati i otkriva središnji dio krvavocrvene boje. Zatim se brzo zatvara i tone na dno. Stoga nemojte propustiti ovaj jedinstveni događaj i pohitajte nam u posjet!
 

 

 

 

 

   

Tripadvisor Certificate of Excellence 2015.

Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dodijeljen je Certificate of Excellence za 2015. godinu. Na temelju anketa i komentara stranih turista koji su posjetili Botanički vrt PMF-a u Zagrebu, specijalizirana agencija za ocjenu turističkih destinacija TripAdvisor ocjenjuje naš Botanički vrt kao jednu od  najboljih turističkih destinacija.

Posljednjih godina sve veći broj stranaca posjećuje Botanički vrt i često nam upućuju pozitivne komentare ali i kritike. Prepoznaju naš trud koji ulažemo u njegovanje zbirke biljaka i uglavnom imaju razumijevanja za nedostatno održavanje građevina (zbog nedostatka novca). Brojni edukacijski i popularizacijski sadržaji privlače sve veći broj posjetitelja, što je vidljivo i iz podatka da je Botanički vrt po posjećenosti treća turistička znamenitost u Zagrebu. I ovo najnovije priznanje bit će poticaj da u našem radu nastojimo biti još bolji, na zadovoljstvo svih posjetitelja Botaničkog vrta,  građana Zagreba i turista.


 

   

    

Botanički vrt Biološkog odsjeka PMF-a jedini je hrvatski botanički vrt učlanjen u Svjetsku udrugu botaničkih vrtova (BGCI: Botanic Gardens Conservation International) te punopravni član Europskog konzorcija botaničkih vrtova (EBGC: European Botanic Gardens Consortium)


 
GLAVNI SPONZOR projekta „NATURA-staništa u Botaničkom vrtu PMF-a: Rekonstrukcija prostora za uzgoj biljaka močvarnih i vodenih staništa

 

INA – Industrija nafte d.d. raspisala je 25. srpnja 2014. natječaj za sufinanciranje projekata u području ekologije i održivog razvoja („zeleni pojas“), namijenjen nevladinim organizacijama te javnim edukativnim ustanovama ( http://www.ina.hr/default.aspx?ID=13569 ). Prijavom projekta na natječaj Botanički vrt Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osvojio je sponzorstvo u visini od 26.000 kn za rekonstrukciju prostora za uzgoj biljaka močvarnih i vodenih staništa Hrvatske, kao jedan od 12 projekata koji su odabrani za sufinanciranje u području ekologije i održivog razvoja, između ukupno 58 prijavljenih ( http://www.ina.hr/zelenipojas ). ZAHVALJUJEMO!

Prikaz projekta...


 

NOVI VODIČI KROZ BOTANIČKI VRT na hrvatskom i engleskom jeziku: 'Pedeset znamenitosti Botaničkoga vrta: obilazak za prolaznika, šetača i ljubitelja' i novi suveniri

Više...

 


 
PROSLAVA

125. OBLJETNICE VRTA i

SASTANAK EBGC-a
 

   


 

Prvi zagrebački

AUSTRALSKI STRIBOR
(Wollemia nobilis)

posađen u Vrtu na 20. godišnjicu otkrića i 125. rođendan Vrta.

Nakon predavanja o velikome botaničkom otkriću prije 20 godina, ovaj neobični predstavnik iz porodice araukarija predstavljen je javnosti u arboretumu Vrta. Privezivanjem certifikata o izvornosti primjerka, našeg je stribora 'krstila' predstavnica zemlje u kojoj je otkriven - Nj. E. veleposlanica Australije u RH, gđa Susan Cox. Primjerak australskog stribora raste zaštićen ukrasnim kavezom na P10 ispred mostića.

 Nagrade mladim dobitnicama uručili su dr. sc. Stela Prislan-Fujs (HP), mr.sc. Biserka Juretić (voditeljica Vrta) i dr. sc. Matija Franković (ravnatelj DZZP-a)

Dodjela nagrada
 
U utorak, 1. travnja, u Vrtu su podijeljene nagrade djeci - dobitnicima nagradne igre - kviza "U Hrvatskoj se fura NATURA", u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode. Nagrade za mlade dobitnice, Eleonoru Premec, Saru Prpić i Lanu Krstić, osigurali su Botanički vrt PMF-a, Državni zavod za zaštitu prirode te Hrvatska pošta. Još jednom čestitamo marljivim učenicama na pokazanom znanju!

Dirljivu ČESTITKU BOTANIČKOM VRTU o njegovom 125. rođendanu dobili smo na dar od cijenjene posjetiteljice, gđe Udovičić te ju sa zahvalom i ponosom prenosimo u cijelosti:


Časnom starini, čuvenom zagrebačkom Botaničkom vrtu,

od srca čestitamo njegov 125. rođendan! A za činjenicu da se i danas na njegovu licu ne vide bore vremena, nego nam ostaje uvijek jednako zelen i mlad, pun mirisa, boja i života koji se u njemu ponovo rađa, sve naše čestitke i hvalu upućujemo njegovim vrijednim čuvarima i njegovateljima, koji u stoljetno trajanje i napredak Vrta ulažu svoja srca, svoja stručna znanja i svoj nepresušni entuzijazam i veliku ljubav za svako božje stvorenje izraslo i čuvano u ovom Vrtu!

Vivat, crescat, floreat!

članovi vođene grupe ‘Točno u podne’

1. IV. 2014. g.
 


Povodom 125. obljetnice Vrta Hrvatska pošta izdala je prigodnu marku u bloku i omotnicu prvog dana s motivima Vrta.

Ovo je druga MIRISNA marka u izdanju Hrvatske pošte! Više...


RAZVRSTAVANJE OTPADA

Od ove sezone na dva mjesta u Vrtu (ispod velikog hrasta uz sistematsko polje i kod ulaza na kompost) postavljene su kante za razvrstavanje otpada: zelena za smeće, plava za stari papir i žuta za povratnu ambalažu (PET plastika, staklo i metal). Stari koševi za smeće uklonjeni su iz arboretuma s namjerom da potaknemo posjetitelje da razvrstavaju otpad, a također i zbog odvraćanja prevelike populacije vrana da razbacuju smeće u potrazi za hranom. Molimo vas da poštujete ova nova pravila vrtnog reda i time doprinesete očuvanju Vrta i prirode!Copyright© 2007 Botanički vrt PMFa
PMF | BIOLOŠKI ODSJEK | UNI-ZG

posljednja izmjena: 10/04/2014
webmaster: Vanja N. Stamenkovic