fotogalerija u cvatu prodaja pitanja poveznice

 
     
O Vrtu - novosti
Povijest | O botaničkim vrtovima | Pravila ponašanja | Događanja | Radno vrijeme

 

4. svibnja 2012.


IZLOŽBA „ČUDESNA ŠUMA“ u BOTANIČKOM VRTU PMF-a U ZAGREBU
Dr. sc. Sanja Kovačić

 
 

Izložba postavljena u rujnu prošle godine privukla je u paviljon Botaničkog vrta PMF-a gotovo 10.000 posjetitelja, pa će biti otvorena javnosti i ovoga proljeća - u ponešto promijenjenom ruhu.

Što se sve može vidjeti, pročitati, naučiti, čuti, pomirisati, razgledati, opipati, potražiti i pronaći na ovoj zabavnoj i poučnoj izložbi o hrvatskim i svjetskim šumama pišu njezini autori i pozivaju vas da je dođete razgledati tijekom svibnja i lipnja!

Postavljanjem izložbe “Čudesna šuma”, namijenjene prije svega najmlađim posjetiteljima Botaničkog vrta PMF-a, pridružili smo se obilježavanju Međunarodne godine šuma 2011. Uz odgovor na temeljno pitanje - zašto su nam važne šume? - na izložbi se može saznati mnogo zanimljivosti o prelijepim šumama, neobičnim drveću, raznovrsnim plodovima i proizvodima koje dobivamo od šuma i drveta! Autori Izložbe željeli su djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, na njima prihvatljiv način, pružiti različite zanimljive informacije o šumama. Zbog toga, ljubaznošću „CroatiaFilma“, djecu kroz izložbu vode dobro poznati crtani likovi: Hlapić, Gita, Bundaš i Crni Štakor! Pa što se to može vidjeti i naučiti na izložbi „Čudesna šuma“?

Znate li?

--- da je autorica Hlapića i Gite, slavna hrvatska spisateljica i prva akademkinja, Ivana Brlić-Mažuranić, bila DVAPUT nominirana za Nobelovu nagradu? 

--- koliko vrsta šuma raste na Planetu, a koliko u Hrvatskoj?

Naučite o naj-šumama na Zemlji! Gdje raste najveća šuma na Zemlji? U kojoj šumi živi najviše različitih vrsta? Što je to „papirnata šuma“, a što „okamenjena šuma“?  Što ugrožava šume i zašto ih moramo cijeniti i čuvati?... i još mnogo toga!

Razgledajte!

---postave „prave“ crnogorične i listopadne šume u proljetnom ruhu, s njihovim slojevima, stanarima i zanimljivostima! Prolistajte „slikovnice“ s fotografijama najvažnijih i najljepših biljaka, životinja i gljiva naših šuma! 

---egzotične šume: malenu „tropsku šumu“  i “šumicu palmi“, sastavljene od drvenastih vrsta iz zbirki Botaničkog vrta! Znate li da su palme jednosupnice i da uopće nisu stabla? Prepoznajete li tropsko voće?

---češere raznovrsnih četinjača, s usporedbom veličine stabala na kojima rastu!

--- proizvode čudesne šume: korisne i ukrasne drvene i papirnate predmete; instrumente i igračke; šumske plodove i njihove prerađevine!

Divite se golemom prerezu stabla jele iz Gorskoga kotara, stare 130 godina, s označenim različitim važnim i manje važnim događajima kroz to razdoblje (od osnutka našega Botaničkog vrta do tiskanja prvog nastavka knjiga o Harryju Potteru, pojave prvog mobitela i facebooka!). Koliko je to stablo bilo debelo u godini vašega rođenja?

Poslušajte! Kako zvuči šuma? Utihnete li, čut ćete pjev ptica i šuštanje krošnji!

Dodirnite, pomirišite, prebrojite godove... na prerezima grana različitih vrsta drveća!

Gurnite ruku u „Kutije iznenađenja“ i pogodite što se u njima krije! Na svakoj je kutiji zagonetka-pitalica koja će vam pomoći pogoditi što vas to u kutiji vreba, pika ili škaklja!

Slikajte se s Hlapićem i Gitom! Gurnite glavu kroz „otvor u duplji“ velikog samostojećeg plakata u društvu s malim izviđačima-zaštitarima šuma, Hlapićem i Gitom!

Pronađite deset najzanimljivijih stabala u Botaničkom vrtu! Kad razgledate izložbu u paviljonu, uzmite kartu Vrta i pođite s prijateljima u avanturu! U perivoju Vrta pronađite stabla i, ispod njih, poučne ploče na kojima vam Hlapić i Gita pričaju o nekima od najvažnijih i najvrednijih drvenastih vrsta zbirke Botaničkog vrta! Koje je stablo najveće na svijetu, a koje najviše? Koje najbrže raste? Koje je najdrevnije na Planetu, a koje najstarije u Botaničkom vrtu? Koje ima najneobičnije cvatove, a koje najveću krošnju? Doznajte odgovore na sva ta pitanja i razgledajte stabla ne koja se odnose!

I... dođite!  Posjetite nas u svibnju i lipnju: radno vrijeme Vrta i paviljona pogledajte na web-stranicama Botaničkog vrta PMF-a (http://hirc.botanic.hr/vrt/home.htm). Najave skupina učenika primaju se na elektroničkoj adresi Botaničkog vrta PMF-a (botgarzg@biol.pmf.hr)  i na broju telefona 01-4898-060, kućni 2.    ULAZ JE BESPLATAN!

 

 


Copyright© 2007 Botanički vrt PMFa
PMF | BIOLOŠKI ODSJEK | UNI-ZG