fotogalerija u cvatu prodaja pitanja poveznice

 
     
O Vrtu
Povijest | O botaničkim vrtovima | Pravila ponašanja | Događanja | Radno vrijeme

 

2006/7.                    

O obnovi izložbenog paviljona Botaničkog vrta PMFa
 

 

Pročitajte i pogledajte kako je tekla mukotrpna obnova izložbenog paviljona Vrta. Podaci su poredani kronološki, od najnovijih prema samom početku radova.

 

 

12. rujan 2007.  Svečano otvorenje

U povodu otvaranja obnovljenog Vrtnog paviljona te početka 339. akademske godine, Sveučilište u Zagrebu  u utorak, 11. rujna 2007. godine u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta priredilo je Sveučilišnu vrtnu zabavu pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića.

Vrtni paviljon u punome sjaju uskoro će biti dostupan i  posjetiteljima Vrta kroz niz izložaba koje pripremamo za iduću sezonu.
 

 

Voditeljica Vrta, Mr. sc. B. Juretić, u prisustvu gradonačelnika g. Bandića i rektora Zagrebačkog sveučilišta, Prof. dr. sc. M. Bjeliša, reže vrpcu prilikom svečanosti otvorenja.
   

 

05. srpanj 2007.  Završetak radova

Početkom srpnja 2007. kraju se privodi  dugogodišnja obnova paviljona. Svečano otvorenje planirano je za početak jeseni, a njime će se također obilježiti početak nove akademske godine. Paviljon bi tijekom ljetnih mjeseci (nekoliko sati dnevno pojedinih dana u tjednu) trebao biti dostupan javnosti, o čemu ćemo vas naknadno obavijestiti.
 

Dovršena drvena oplata paviljona
 
 

14. svibanj 2007.  Završni radovi

završni radovi na vanjskoj fasadi, drvenoj oplati izrađenoj iz ornamentirane ariševine; u tijeku je uređivanje unutrašnjeg prostora (ličilački radovi, postavljanje prozora, dotjerivanje i usklađivanje uresnih detalja konstrukcije, postavljanje instalacija, uređaja za grijanje, rasvjete itd.). Usporedo sa završnim radovima (u travnju) početi će uređenje i oblikovanje prostoro oko paviljona - početak izgradnje nove mediteranske kamenjare, uređenje staza, uređenje sistematskog polja te  ornamentalnih površina. U tijeku je rekonstrukcija ograde uz paviljon (istočni obod Vrta), tijekom koje će staru žičanu ogradu zamijeniti cigleni zidić s ogradom od kovanog željeza u originalnom stilu (kao na sjevernoj i istočnoj strani Vrta).

Ličenje glavnog ulaza
 
 
Od ruševne male zgrade do prekrasnog paviljona: kronologija obnove
 
Klikni na sliku za prikaz u punoj veličini
 
04.04.2006. 01.03.2005. 13.12.2005. 02.12.2005.
       
23.11.2005. 15.11.2005. 25.10.2005. 11.09.2005.
       
20.08.2005. 20.07.2005. 14.07.2005. 11.07.2005.
       
21.06.2005. 03.06.2005. 25.05.2005. 03.05.2005.
 
 

O obnovi paviljona: voditeljica Vrta, Mr. sc. Biserka Juretić


Pred nama je konačno, nakon više neuspješnih pokušaja, ostvarenje dugogodišnje želje da obnovimo stari izložbeni paviljon iz 1891. godine koji se nalazi u jugoistočnom dijelu Vrta. Na II gospodarskoj izložbi održanoj 1891. godine u Zagrebu poslužio je kao izložbeni paviljon Kraljevske zemaljske vlade. Nakon Izložbe u Zagrebu Kraljevska zemaljska vlada poklanja paviljon Botaničkom vrtu – «.. te će se u njem u prvo doba, dok još nema sgodne zidanice, po ljetu držati predavanja, a u zimi može služiti za spremanje manje osjetljivih biljakah.» (Nar. Novine, 20.10.1891.).  Ovaj vrlo vrijedan primjer paviljonske arhitekture s kraja 19. stoljeća tijekom proteklih stotinjak godina služio je za prezimljavanje biljaka, jedno vrijeme u njemu su živjeli stanari te je zahvaljujući  različitim neprikladnim preinakama i neodgovarajućem održavanju bio u zapuštenom i derutnom stanju. Grad Zagreb, putem Sveučilišta, darovao je Botaničkom vrtu dio novca potrebnog za rekonstrukciju izložbenog paviljona te su radovi započeli u proljeće 2005. Tijekom 2006. godine Grad Zagreb je donirao dodatna sredstva i za rekonstrukciju uresne drvene obloge paviljona, koja nije bila predviđena prvim projektom. Projekt obnove paviljona izradili smo u suradnji s Gradskim zavodom za zaštitu i obnovu spomenika kulture i prirode. Predviđeno je uređenje paviljona potpuno nalik njegovom nekadašnjem izvornom izgledu i namjeni, s naglaskom na uređenje kupole i tornjića na krovu, te na izradu izvorne drvene fasadne obloge. Izložbeni paviljon služit će istoj svrsi kao i prije stotinu godina, što je izričito uvjetovano u svim suglasnostima i dozvolama za obnovu paviljona. Tijekom zime u njemu će biti smješten dio biljaka iz zbirke Botaničkog vrta. Zbog kroničnog nedostatka prostora za biljke koje su osjetljive na mraz i niske zimske temperature, u paviljonu će prezimljavati brojne, većinom drvenaste vrste iz Australije i Sredozemlja. Isti prostor ljeti će se koristiti kao izložbeni prostor u kojemu će posjetitelji moći razgledati zbirku sjemenja i plodova te dio herbarske zbirke Botaničkoga vrta, koje do sada nisu bile dostupne posjetiteljima zbog nedostatka odgovarajućeg prostora. Nadalje, u paviljonu će se ljeti moći razgledati pojedine vrste ili skupine tropskih biljaka (orhideje, bromelije, peperomije, krotoni ...) koje se, također zbog nedostatka prostora, nalaze u staklenicima koji nisu otvoreni za posjetitelje. Planira se organiziranje prigodnih izložbi umjetničkih slika naslikanih u Botaničkom vrtu, izložbi fotografija rijetkih i ugroženih biljaka uz edukativne tekstove o njima, te ograniziranje promocija botaničkih knjiga i slično. Jedan dio prostora u izložbenom paviljonu namijenjen je informacijskom centru - planira se postavljanje plazma ekrana i informacijskog stupa na kojima bi posjetitelji mogli razgledavati fotografije i čitati zanimljivosti o Vrtu i biljnom svijetu uopće. U tom dijelu paviljona prodavat će se brošure, razglednice, CD-i i suveniri Botaničkog vrta.

 
 
 
 


Copyright© 2007 Botanički vrt PMFa
PMF | BIOLOŠKI ODSJEK | UNI-ZG

webmaster: Vanja N. Stamenkovic