fotogalerija u cvatu prodaja pitanja poveznice

 
     
O Vrtu - novosti
Povijest | O botaničkim vrtovima | Pravila ponašanja | Događanja | Radno vrijeme

 

01. prosinca. 2007.


O najpoznatijoj našoj akvarelistici čija su najljepša djela nastala u Vrtu
 

Slava Raškaj (Ozalj, 2. siječnja 1877. - Stenjevac, Zagreb, 29. ožujka 1906.)

Njeni akvareli predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Od rođenja gluhonijema, osnovnu i srednju školu završila je u Zavodu za gluhonijemu djecu u Beču. U slikanje ju je povremeno upućivao Bela Čikoš – Sesija, no u biti je bila samouka.

Od svih naših slikara koji su se prije nje bavili akvarelom, imala je najviše osjećaja za omjer pigmenta i vode u akvarelnom postupku. Stoga njezin akvarel, fluidan i lak, predstavlja upravo primjer idealnog akvarela, a jednako su lepršavo uvjerljivi i njezini pasteli.
 

U umjetničkom stvaralaštvu Slave Raškaj mogu se uočiti dvije faze. U prvoj – crtež i boja izraz su čiste opservacije – kristalno jasan doživljaj ljepote prirode. U drugoj slikarskoj fazi, Slavini radovi su najprije izraz impresije, i u tom raspoloženju nastaju njezina najbolja djela – akvareli ‘Kruške’, ‘Suncokreti’, ‘Potocnice’, s transparentnom pozadinom. Opet se vraća motivima u prirodi. Tada nastaje jedan cijeli ciklus pod nazivom ‘Lopoči’ najpoznatiji Slavini radovi pod dojmom slikovitog jezera u botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu (tada Matematičko-prirodoslovni odjel Mudroslovnog fakulteta).

Nedugo prije duševnog poremećaja, Slava je naslikala i svoj poznati ‘Autoportret’, a nakon toga njezini radovi postaju sve više izraz ekspresije, mješavina vizualnog i fantastičnog, da bi napokon u samoj duševoj bolesti 1902. počela slikati potpuno halucinantno.

Slava pl. Raškaj

 

Autoportret (1898.)

   

Godine 1898. sudjelovala je na izložbi Društva hrvatskih umjetnika u Zagrebu, a pod kraj 1899. i početkom 1900. izlagala je u Petrogradu, te 1902. u Zagrebu na izložbi Društva umjetnosti. Umrla je u bolnici u Stenjevcu i pokopana na bolničkom groblju koje je u međuvremenu zapušteno, pa je grob nesretne gluhonijeme slikarice preseljen kraj crkve Sv.Vida u Ozlju.

 

Lopoči u Botaničkom vrtu (1899.)

 

Kruške (oko 1885.)
 

Lopoči u Botaničkom vrtu.

 

Dobavljeno iz «http://hr.wikipedia.org/wiki/Slava_Ra%C5%A1kaj»

 
 


Copyright© 2007 Botanički vrt PMFa
PMF | BIOLOŠKI ODSJEK | UNI-ZG

webmaster: Vanja N. Stamenkovic